Index fotografie
   
   

 

"Nieuw Rotterdams Peil"

Afmeting zeefdrukschilderij: 53x37x5 cm
2 Unieke werken - mixed media op canvas en sloophout
Datering: 12/2019

Zeefdrukschilderij "Nieuw Rotterdams Peil"

Zeefdrukschilderij "Nieuw Rotterdams Peil"

De Heysehaven in Rotterdam is het werkgebied voor het bedrijf Franklin Offshore Europe. Hier worden onder andere de werkschepen geprepareerd die ingezet worden voor de bouw van de windmolenparken op zee. Ik kwam hier op een goede dag voorbij toen zo’n schip op poten net boven het waterniveau uitstak: een intrigerend beeld.

Ik heb hier de zeefdruk “Heysehaven” op gebaseerd. Tijdens het drukken van deze zeefdruk heb ik de witte, rode, blauwe en zwarte laag ook op een tweetal canvasvellen afgedrukt. Met deze vellen ben ik verder gaan experimenteren. Ze zijn eerst op een stuk MDF gespannen en met deze kleuren extra beschilderd.
Op een paar stukken sloophout heb ik afbeeldingen van een doorvaarthoogte mast gedrukt en geschilderd. Deze zijn vervolgens aan de zijkant gemonteerd. Door ook een witte balk onder het werk te bevestigen, ontstond een mooie omkadering. Hierin is wat bijpassend vulmateriaal gestrooid en dit is vervolgens gefixeerd met giethars. Dit gedeelte moet het onderwater landschap voorstellen.
Omdat ik een voorliefde heb voor het werken in series, is er tegelijkertijd ook een “Nieuw Rotterdams Peil II” ontstaan. Deze is in detail natuurlijk iets anders dan de nummer I.

Dit werk symboliseert voor mij de energietransitie die de haven op dit moment doormaakt: van een traditionele haven geënt fossiele brandstoffen, naar een nieuwe moderne haven waar volop aandacht is voor een meer milieuvriendelijke manier van werken en energie opwekking.

Dit werk is gemaakt voor het kunstconcours "Nieuw Rotterdams Peil 2020" die door de Kunstkring Alexander en de Stichting Art Imaginaire is uitgeschreven. Het heeft op 7 januari 2020 de oorkonde voor het hoogst gewaardeerde kunstwerk ontvangen.

Op woensdag 4 maart is het werk door Peter Buisman (voorzitter Kunstkring Alexander) aangeboden aan Ina Klaassen (bestuurder en zakelijk leider) van het Museum Boymans van Beuningen te Rotterdam.

Foto uitreiking NRP 2020
Foto: "©2020 "FOTOGRAAG" Henk de Jong
[galerie>zeefdrukschilderijen] [home] [galerie] [techniek] [inspiraties] [contact] [links] [intaglio] [fotografie]
© Vonkzeefdrukken - 22 maart 2020